phoenixstudio™

phoenixstudio,novice to pro.

Apa yang perlu ada selepas format PC/Laptop.

setelah lama berkecimpung dlm bidang meng’format’ pc/lappy..
sejak dari form 3 ke form 4 camtu la…
aku nak share tips tentang apa yang perlu ada selepas selesai format pc/lappy [fresh install]..
(software-software,untuk Windows OS only,linux excluded)

1. driver
-berdasarkan jenama dan model laptop anda,cari di google…kalau acer,taip acer..lepas tu cari driver ikut model dan download.lepas siap download,install.

2. antivirus
-aku pakai yang free je (avast!).kena virus,format la..apa susah..haha.

3. internet browser
-aku ada 3 browser.paling suka Opera,biasa2 je Chrome,benci FireFox

4. codec
-codec perlu untuk membolehkan anda memainkan file seperti *.avi *.rmvb dan banyak lagi..

5. movie player
-aku suka pakai GOM.ada banyak jenis.terpulang.ikut citarasa masing-masing.

6. file compressor
-ramai yang tau winzip,tapi bila kata file compressor tak tau plak..hehe..dulu kita perlukan winzip untuk mencipta zip file,tapi skang dah ada fungsi tersebut dalam OS kita..cuma kita perlu software untuk bukak file .rar dan lain2..aku guna 7-zip.opensource..freeware..xyah crack dan walla..

7. JRE
-Java Runtime Environment perlu untuk membolehkan anda menggunakan Java Applet dan lain-lain aplikasi yang menggunakan Java.

8.winamp
-mp3 player kegemaran aku.

9. yahoo messenger
-sapa tak tau YM?

10. word processor
-bila sebut word processor,mesti ramai tak tau.bila kata microsoft office,tau pulak.hehehe.ada yang berbayar dan juga free..

ok,itu sahaja.ada sesiapa yang ingin menambah,bertanya,dan sebagainya..bolehlah lakukannya di ruangan komen..Terima kasih.=)

phoenix studio™

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: