phoenixstudio™

phoenixstudio,novice to pro.

Stream webcam guna VLC media player.

Dulu-dulu phoenix slalu guna VLC portable.sng dibawa kemana sahaja..chewah.
harini phoenix nak ajar stream webcam dalam satu network yang sama guna VLC..saya ulang,network yang sama..
kalau stream ke internet..phoenix blum try..hehe..mungkin logiknya sama,cara je berbeza..mungkin korang boleh share plak macam mane..idea ni datang ketika terfikir untuk buat surveillance camera..
semasa experiment ini dijalankan,phoenix menggunakan:

  • Ubuntu 10.10
  • VLC media player 1.1.4
  • intergrated webcam (HP 101)

Jadi,tutorial ini secara kasarnya untuk os ubuntu/linux..=)
windows pn boleh,lain sikit je..sebab dekat windows pon boleh install vlc..

1. Baiklah,kita mulakan dengan mengenalpasti webcam berfungsi atau tidak.cara ialah dengan menggunakan cheese.cheese adalah perisian bagi menggunakan webcam di linux.jika tiada,boleh la install menggunakan Ubuntu Software Center [USC] atau guna terminal.

sudo apt-get install cheese

2. Run cheese untuk check webcam korang idup ke tak.

3. Pastikan codec korang cukup sifat.apa yang perlu ialah GStreamer..korang boleh download kt  USC ataupn install restricted extras.apakah restricted extras?ianya codec yang membolehkan kita membaca restricted format file.dalam erti kata yang lebih mudah,ia berfungsi macam k-lite codec..=P..maklumat tambahan

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

4. kita check setting GStreamer supaya jadi seperti berikut:

caranya ialah dengan mengunakan terminal:

gstreamer-properties

5. kenalpasti IP addres kita.skali kali menggunakan terminal terchentaa..cari ‘inet addr:xxx.xxx.x.x’..
jadi xxx.xxx.x.x adalah IP korang.

ifconfig

6. buka VLC media player: pergi ke media>streaming atau click shaja (Ctrl +s).
untuk stream,mula-mula kita tekan capture device.kemudian tekan ‘Stream’.kemudian tekan Next’.di bahagian Destinations,file HTTP kemudian tekan ‘Add’ dan bagi Transcoding options,pilih Video – Wmv+ Wma (asf).kemudian,tekan ‘Stream’.
dah siap!jgan terkejut jika korang tak nampak webcam korang.memang tak keluar.korang kena play guna lagi satu window.

7. bukak lagi satu VLC media player: pergi ke ‘Open Network Stream’ atau click shaja (Ctrl + n).masukkan network url iaitu IP addres korang serta port dan diakhir dengan menekan ‘Play’.

http://xxx.xxx.x.x:8080

**korang boleh jugak set path dan port lain utk output.caranya seperti no 6.cuma tuka di ruangan port dan path.
sebagai contoh phoenix nak pakai port 5544 dan path /tutorial/stream.asf.jadi network url jadi seperti berikut:

http://xxx.xxx.x.x:5544/tutorial/stream.asf

kenapa *.asf ?sbb kita guna setting Video – Wmv+ Wma (asf).
try bukak kt pc lain yg dlm network yang sama,guna VLC pn boleh,Windows Media Player pun boleh.
janji korang masukkan network url tu betul-betul.syok beb!hehe

itu sahaja tutorial kali ni.jgn lupa komen ye!

phoenixstudio™

2 responses to “Stream webcam guna VLC media player.

  1. Jebat Malaya 12/11/2010 at 10:27 am

    owh……hang ckp ubuntu 10.10… kalau ubuntu 10.04???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: